Sfeer proeven

Wil je een keer komen kijken, luisteren en zelfs meezingen?

Dat kan, iedere repetitieavond ben je van harte welkom. Je vooraf aanmelden mag, dan kunnen we je direct opvangen, maar hoeft niet, je kunt ook tussen 19:30 en 20:00 binnenkomen en je melden bij één van de aanwezige koorleden, deze zorgt er dan wel voor dat je bij de juiste persoon terecht komt.

Maar ik kan niet zingen!

Er zijn maar weinig mensen die niet in staat zijn te leren zingen, maar voor de meesten geldt: oefenen en het gaat lukken. Bij het Hengelo’s Mannenkoor sta je er nooit alleen voor. Je krijgt een buddy toegewezen, die tijdens de repetities naast je staat en je helpt bij het leren oefenen. Ook hebben we diverse digitale hulpmiddelen waar je gebruik van kunt maken om te leren zingen. Je zult al snel merken dat naast je buddy eigenlijk iedereen je wel wil helpen om mee te kunnen zingen.

Tijdens je eerste of tweede repetitie zal de dirigent een stemtest bij je afnemen, geen zorgen, je hoeft geen stukje te zingen. Maar de dirigent beoordeelt of jij de juiste noot weet te raken (hij slaat een toets aan op de piano, jij aaaaht die toon na; ook luistert hij naar de zuiverheid waarmee je dit doet en welk bereik je stem heeft, zodat hij je bij de juiste stemgroep kan indelen.

Ik kan ook geen noten lezen!

Ook geen zorgen, een deel van de zangers die al jaren bij het koor zijn kunnen geen noten lezen. Wat vooral belangrijk is (en dat kun je leren) dat het ene nootje wat hoger of lager dan het vorige genoteerd staat en dat je die dus ook iets hoger dan wel lager moet zingen. Ook zul je snel leren dat bepaalde noten betekenen dat ze minder lang duren dan andere, dus b.v. geen aaaaaaa, maar aaa. Maar ook hierbij helpt je buddy en ons oefenprogramma. Daarnaast organiseren we met regelmaat koorscholing waar je de belangrijkste zaken van zingen en noten lezen leert.

Ik kan al die teksten nooit uit het hoofd leren

Hoeft ook niet, wij zingen in principe altijd vanuit de map met bladmuziek, enkele nummers (vooral de kortere nummers) zingen we wel uit het hoofd, deze nummers zijn vaak eenvoudig genoeg om uit het hoofd te leren. En tot slot komt het heel af en toe voor dat we een nummer voor een bepaald optreden uit het hoofd willen doen, maar hier is dan ook op de repetities speciaal aandacht voor, en misschien een troost: 95% van onze koorzangers vindt het lastig om uit het hoofd te zingen, dus doen we dat meestal niet.

Koormuziek is toch saai en oubollig?

Dat ligt er aan wat jouw muzieksmaak is, maar vaak bedoelen mensen hiermee dat klassieke koormuziek niet echt hun smaak is. Ja, wij zingen ook klassieke koormuziek, maar nog vaker zingen we vlotte trendy nummers die goed in het gehoor liggen bij het publiek. Het Hengelo’s Mannenkoor heeft juist een erg afwisselend repertoire, waarbij je echt van alles kunt zingen. Laat je verassen door deze diversiteit.

Nog maar 1 smoes over, ik heb geen tijd.

Ja, iedere hobby kost tijd, we repeteren 1x in de week 2 uur; daarnaast verwachten we dat er ook thuis wordt geoefend, maar wanneer en hoe lang bepaal je daar natuurlijk zelf. En ook een concert of optreden zal wat van je tijd kosten. Dit is een kwestie van plannen. Maar kom nu eerst eens langs, proef de sfeer en zing een paar keer mee, dan kun je altijd beslissen of je tijd vrij wilt maken voor het koor of niet.

Moet ik direct beslissen om lid te worden?

Nee, zing gerust een paar keer mee, neem je tijd om te kijken of het wel of niet wat voor jou is. De één weet al na 1 of 2 keer meezingen “Hier wil ik blijven”, maar dan nog adviseren wij altijd: wacht nog even, probeer het gewoon even wat langer uit; vindt je het dan nog steeds leuk, wordt dan lid.

Treden jullie vaak op

Minimaal 3x per jaar, maar als het kan vaker, dit zijn kleine optredens (van 30-60 minuten) of een concert van 1,5-2 uur. Tijdens onze repetities werken we toe naar deze optredens, kijk maar eens op de pagina van het KHM Journaal; daar staat ons repetitierooster, je weet per week welke nummers er tijdens de repetitie aan bod zullen komen en tijdens welk optreden of concert we dit nummer zullen zingen.

Chat openen
1
Vraag hier direct om meer informatie
Scan de code
KHMchat
Hallo 👋
Kan ik je verder helpen?
Visit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram